GGD Flevoland Logo

Tips ten tijde van corona

mei 15, 2020 | Nieuws

In deze periode is het soms lastiger om structureel aandacht te besteden aan gezondheid. We geven voor een aantal thema’s tips om toch aan de slag te kunnen gaan vanuit huis. Deel onderstaande tips dus vooral met leerlingen!

Voeding
• Heb je nu je thuis bent meer tijd en vind je het leuk om te leren hoe je groenten kunt telen? Doe dan mee met de Jong Leren Eten Flevoland actie en ga aan de slag met moestuinieren! Elke week wordt er een nieuwe groente behandeld. Prei en radijs zijn al geweest en vanaf maandag 4 mei gaan we wortels zaaien! Dagelijks worden er tips gepost op de Twitter en wekelijks op de Facebook pagina van Jong Leren Eten Flevoland! Doe je ook mee? Haal dan alvast wortelzaadjes!
• Doe inspiratie op voor gezonde traktaties, snacks of pauzehappen! Nu is het moment om te oefenen en experimenteren met het maken van leuke, gezonde en lekkere snacks! Of je die nu gebruikt als traktatie, snack of pauzehap, kun je dan zelf weten. Hier zijn filmpjes van allerlei leuke snacks te vinden of bedenk zelf een leuk recept!
• Wil je meer informatie over voeding en het coronavirus? Kijk dan hier voor informatie van het Voedingscentrum.


Bewegen & sport

Bewegende kinderenJuist in de tijden dat we veel binnen zijn, is het belangrijk om genoeg te bewegen. Genoeg bewegen zorgt er voor dat je immuunsysteem naar behoren werkt en dat is nou net wat we nodig hebben in deze periode. Wil je graag meer bewegen, maar weet je niet hoe? Kijk dan eens naar deze tips:
• Basisschool De Golfslag uit Swifterbant en Omroep Flevoland zijn de samenwerking aan gegaan om beweegfilmpjes te delen. Miranda Verschure van De Golfslag neemt je dagelijks mee tijdens een leuke workout! De filmpjes zijn elke dag op Omroep Flevoland te zien tussen 11:30 en 12:00 uur of terug te kijken via het Youtube kanaal van Omroep Flevoland in de playlist ‘in de benen’.
• Kijk voor meer beweegtips en -plekken hier!


Welbevinden

Altijd maar zeker in tijden van corona is het belangrijk om genoeg aandacht te besteden aan welbevinden. Nu veel ouders met kinderen thuis zijn en eventueel (proberen te) werken, zit je elkaar sneller op de lip en dit kan voor een andere sfeer in huis zorgen. Pharos geeft tips om ook thuis aan welbevinden te werken. Daarnaast biedt Pharos vertalingen aan van de informatie over het coronavirus, zodat anderstaligen de informatie ook begrijpen. Benieuwd? Klik dan hier.


Roken-, alcohol- en drugspreventie

Pillen - drugs Tactus biedt in Flevoland hulp en advies aan rondom roken-, alcohol-, en drugs-vraagstukken of -problematiek:
• De Tactus advieslijn: elke werkdag bereikbaar voor ouders, jongeren en professionals van 08:30 – 17:00 uur op 088-3822887.
• Voor online informatie kun je terecht op www.tactus.nl.
• Jongeren kunnen online terecht op www.drankendrugs.nl. Ze kunnen hier ook met iemand chatten. De chat is elke dag beschikbaar tussen 09.00 en 17.00
• Preventie is ook te vinden op Instagram. Volg TactusFlevoland en wordt op de hoogte gesteld van alle trends en feiten omtrent gebruik.
• Worstel je met een verslaving of juist iemand in je omgeving? Hier vindt je informatie en is er elke avond een digitale zelfhulpgroep.
• Tactus biedt ondersteuning aan ouder(s) en/of verzorger(s) door middel van de oudercursus.Poppetje geketent aan een sigaret - verslavingDe cursus is voor ouders en opvoeders met jongeren tussen de 12 en 23 jaar die problematische alcohol drinken, (te veel) drugs (zoals wiet) gebruiken, overmatig gebruik maken van een beeldscherm (bijvoorbeeld gamen/social media) of gokken.
Nu de cursus niet face to face per gemeente kan worden gegeven, bieden wij de cursus via een digitaal platvorm aan in geheel Flevoland. Ouders uit de gehele regio kunnen onder leiding van een preventiewerker met elkaar in gesprek omtrent de zorgen over hun kinderen.
Voor vragen of aanmelden kunnen ouder(s)/verzorger(s) zich aanmelden via het mailadres: Helpflevoland@tactus.nl.


Mediawijsheid
Gamen, gameboy
• Tactus heeft een filmpje ontwikkeld voor ouders/verzorgers om ze te ondersteunen bij het gebruik van tablets/computers door hun kinderen. Klik hier voor het filmpje.
• Tactus biedt verschillende informatie voorzieningen rondom het thema mediawijsheid, bijvoorbeeld over game verslaving. Onder het kopje ‘roken-, alcohol- en drugspreventie’ hierboven vindt je meer tips en linkjes!

Deze site is een productie van GGD Flevoland. In samenwerking met onze partners

Share This