GGD Flevoland Logo

Thema in de spotlight: slaap!

sep 23, 2022 | Nieuws

Slaaponderzoekers zijn het erover eens: een goede nachtrust is essentieel voor gezonde hersenen. Juist ook voor leerlingen. Toch ervaart 25% van alle kinderen en 42,7% van alle jongeren slaapproblemen of ze slapen te kort. Dat doet hun hersenontwikkeling en leerprestaties geen goed. Piekeren, laat slapen door huiswerk en mediagebruik zijn de belangrijkste oorzaken. Voor de ontwikkeling van leerlingen is het dus belangrijk om aandacht te besteden aan slaap. Hoe krijg je dat voor elkaar? PO-, VO- en MBO-scholen kunnen nu aan de slag met het thema Slaap en werken aan EducatieSchoolomgevingSignaleren en Beleid.

  • Geef lessen over het belang van goede slaap en hoe je voor een goede nachtrust kunt zorgen. Werk hierbij ook aan het welbevinden en de studievaardigheden van leerlingen.
  • Betrek ouders en verzorgers door ze informatie en tips voor thuis te geven.
  • Verbeter de schoolomgeving, door bijvoorbeeld te zorgen voor meer daglicht en door beweging te stimuleren. Dit helpt leerlingen om goed te kunnen slapen.
  • Regel hulp voor leerlingen met slaapproblemen.
  • Neem een visie op slaap op in het schoolbeleid en maak afspraken die leerlingen kunnen helpen om goed te slapen. Denk bijvoorbeeld aan het slim plannen van toetsen en het verdelen van de huiswerkbelasting.

Ook over het thema slaap kunnen scholen natuurlijk vrijblijvend contact opnemen met de Gezonde School-adviseurs.

Deze site is een productie van GGD Flevoland. In samenwerking met onze partners

Share This